75. let od vysazení skupin INTRANSITIVE a TIN

05 Kvě 75. let od vysazení skupin INTRANSITIVE a TIN

Vysazení sabotážní skupiny Intransitive a teroristického výsadku Tin v noci z 28. na 29. dubna 1942 uzavřelo první vlnu výsadkových operací na území protektorátu. Bombardovací letoun Halifax odstartoval ve 20:58 britského času. Krátce po půlnoci byl již nad Německem, kde byl zaměřen světlomety a palbou. Ve 2:31 domácího času byl proveden výsadek v prostoru Paseky u rybníku Kalvín v Brdech. Shození bylo provedeno v jednom okruhu ve výšce cca 150 metrů, v pořadí kontejner pro Intransitive, npor. Václav Kindl. des. Vojtěch Lukaštík, čet. Bohuslav Grabovský, kontejner pro Out Distance, rt. Jaroslav Švarc, balík pro Tin a rt. Ludvík Cupal. Letoun poté pokračoval na základnu Tangmere, kam dorazil v 5:35. Vysazení skupin a nákladu proběhlo v pořádku a v porovnání s řadou předchozích výsadků i na přesně určeném místě. Rozptyl jednotlivých parašutistů byl však příliš velký a většina vysazených se nesešla. Začátek obou operací tak nebyl příliš slibný.

Kindl

Nadporučík Václav Kindl (25. srpna 1916 – 20. května 1944), velitel výsadku INTRANSITIVE.

Po seskoku se výsadek nesešel. Kindl se skrýval v Bernarticích, kde se později sešel s Grabovským a Lukaštíkem. Neúspěšně se pokusili vyzvednout ukrytý materiál. Po atentátu na Heydricha se přesunul do Východních Čech. Díky odbojářům získal nové doklady a práci. Zároveň nadále pokračoval v ilegální práci. V březnu 1943 byl zatčen gestapem a následně získán pro spolupráci.

Jako konfident byl výkonný a později pracoval samostatně. Nasazován byl zejména do pátrání po dalších paraskupinách. 20. května při pátrání po veliteli skupiny Calcium byl omylem zasažen příslušníkem gestapa dávkou ze samopalu. V Chrudimi byl sice operován, ale na následky zranění zemřel.

Lukaštík

Desátník Vojtěch Lukaštík, INTRANSITIVE, (11. července 1921 – 8. ledna 1943).

Po seskoku nalezl zraněného Ludvíka Cupala ze skupiny Tin, jehož odvezl nejprve k ošetření do Rokycan, a poté k příbuzným na jižní Moravu. Protože ztratil kontakt se členy své skupiny, snažil se s Cupalem bez úspěchu splnit jeho úkol a zastřelit Emanuela Moravce. Na podzim 1942 oba parašutisté vytvořili v oblasti Bzenecka ilegální síť a snažili se provádět diverzní činnost na železnicích. Na základě udání ale byl vypátrán gestapem v Jankovicích a při přestřelce byli zastřelen.

Grabovský


Četař Bohuslav Grabovský, INTRANISITIVE, (19. ledna 1917 – 28. října 1944).

Grabovský se společně s Kindlem skrýval v Bernarticích a ve východních Čechách. Přes léto 1942 se zdržoval na Slovensku, ale již na podzim téhož roku pracoval jako zemědělský dělník v Mostku u Brandýsa nad Orlicí.
17. března 1943 byl v Pardubicích zatčen gestapem. Přijal nabídku ke spolupráci, jako konfident byl ale bez zájmu a neaktivní. Proto byl 1943 znovu uvězněn. Z Pankrácké věznice se pokusil poslat moták s varováním londýnské exilové vládě, byl ale odhalen. Proto byl 3. prosince 1943 převezen do Terezína. V říjnu (pravděpodobně 28.) 1944 byl bez soudu popraven.

varc

Rotný Jaroslav Švarc, TIN, (11. května 1914 – 18. června 1942).

Seskok se mu nezdařil, protože se zranil při dopadu na zem a nepodařilo se mu sejít se s Cupalem. Sám se tedy vydal přes Plzeň do Prahy, kde se kontaktoval s npor. Opálkou z Operace Out Distance. V Praze měnil úkryty, snažil se vyléčit zranění a pomocí smluveného inzerátu hledal svého kolegu. Po atentátu na Heydricha odešel jako první do úkrytu v kryptě pravoslavného kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici na Novém Městě pražském. Zemřel vlastní rukou spolu s ostatními parašutisty dne 18. června 1942 při boji s přesilou příslušníků gestapa při obrně kůru kostela sv. Cyrila a Metoděje.

Cupal

Rotný Ludvík Cupal, TIN, (23. srpna 1915 – 15. ledna 1943).

Při doskoku si zranil nohu a navíc si způsobil vážné vnitřní zranění, ze kterého už se nikdy plně nevyléčil. Poté, co byl nalezen Vojtěchem Lukaštíkem z Intransitive, přesunul se s ním na Moravu. Ukrýval se na Slovácku. Spolu s Lukaštíkem se rozhodli realizovat sabotážní akce. Dne 18. září se pokusili o sabotáž železniční tratě mezi obcemi Polešovice a Nedakonice. Na základě výpovědi místního udavače byl Cupal 15. ledna 1943 obklíčen gestapem ve svém úkrytu v cihelně u Velehradu, kde se zastřelil.

Tags: