Vysazení Silver A – report ze Senice

04 Led Vysazení Silver A – report ze Senice

V noci z 28. na 29. prosince 2016 jsme se vydali do obce Senice u Poděbrad, abychom si zde v autentickou dobu a na autentickém místě připomněli 75. výročí seskoku paraskupiny Silver A do protektorátu a zahájili tak ve spolupráci s ČsOL náš nový projekt „Libuše volá Londýn“. Dostalo se nám opět více než vřelého přijetí od pana starosty Václava Nováka, místostarostky paní Nechvílové a dalších zastupitelů a byl nám poskytnut azyl s bohatým občerstvením v obecní klubovně, kde jsme si krátili čekání na inkriminovaný čas debatou u točeného piva. Část výpravy se nejprve zastavila u památníku seskoku skupiny Anthropoid nedaleko Nehvizd, kde tato skupina seskočila o pár minut dříve ze stejného letadla. Před půlnocí již s námi v klubovně sedělo mimo starosty a místostarostky několik místních obyvatel, kteří se také chtěli podívat na místo seskoku. Na cestu jsme vyrazili zhruba v 00:20. Za poutavého vyprávění badatele Ládi Severina o tom, co a jak se té noci událo, jsme mrazivou tmou došli až na odlehlé pole cca 2km od Senice, kde parašutisté před 75. lety seskočili a kde se druhý den našlo i ukryté vybavení Josefa Valčíka, včetně padáku. Prozíravost či výcvik tomu chtěly, že Valčík ukryl radiostanici LIBUŠi o cca 300m dál a tak zůstala neobjevena. Nedaleko seskočili velitel výsadku Alfréd Bartoš s radiotelegrafistou Jiřím Potůčkem, kteří se však s Valčíkem té noci již nesetkali.  Přesně v 01:37, kdy parašutisté tehdy dosedli na zasněžené pole, náš figurant Petr Tolar v replice výsadkové kombinézy, představující Jiřího Potůčka (krycím jménem Tolar), drží v ruce pistoli Colt, rozhlíží se do tmy a naslouchá. Hlava mu pulzuje adrenalinem. Poté vyndá skládací lopatku a začne vykopávat v zamrzlé půdě jámu pro padák a ostatní vybavení. Kombinézu, přilbu i padák pak zakryje hlínou se sněhem a udusá. V civilním obleku s návleky na botách, pak přivítá svého velitele Alfréda Bartoše v podání Erika Štrégla. Po určení azimutu mizí ve tmě směr obec Podmoky…

Toliko krátký scénář k nafocení úvodních fotografií pro tento náš stěžejní projekt v roce 2017.

Silver_A-a Silver_A-b

Jediné co trochu kazilo autentickou atmosféru, byla absence sněhu, ale to již bohužel nebylo v našich silách zařídit. Perličkou celé naší noční anabáze byla návštěva hlídky Policie ČR, která na základě oznámení uvědomělého občana (zřejmě cyklisty) přijela prověřit co se na místě děje. Prý někdo ve tmě zahlédl v poli skupinu lidí s baterkami a mohli by to být pytláci.

Celý projekt můžete sledovat na facebookových stránkách Libuše volá Londýn. Zde budeme pravidelně přinášet informace o činnosti parašutistů před 75 lety. Představíme naše nové poznatky a vzpomínkové akce, které k 75. výročí chystáme.

Libuse_banner