Vzpomínka na plk. Františka Truhláře – report z akce

23 Říj Vzpomínka na plk. Františka Truhláře – report z akce

FT_plakat_webV sobotu 21.10.2017 jsme se zúčastnili velké vzpomínky na plk. Františka Truhláře, letce RAF a příslušníka 311. československé bombardovací perutě a 312. čs. stíhací perutě v jeho rodné Lomnici nad Popelkou u příležitosti 100. výročí jeho narození.

František Truhlář byl bezesporu velký hrdina, který se nezalekl svého osudu a přes zranění – těžké popáleniny, která utrpěl v roce 1940 při havárii svého bombardéru, na němž sloužil jako střelec, se po více než roce léčby opět vrátil do bojových misí u své perutě. Popáleniny na něm zanechaly velké stopy, zejména v obličeji. Na vlastní žádost podstoupil stíhací výcvik a již jako pilot 312. stíhací perutě podstoupil na 60 operačních letů. Při tom posledním, 11. června 1944, však musel bez paliva nouzově přistát a utrpěl další popáleniny. Konce války se dočkal v nemocnici, kde po operacích opět podstupoval drastickou léčbu v solných koupelích. Po válce se vrátil do Československa, kde opět sloužil u letectva. Při jednom ze služebních přeletů, dne 3.12.1946 zavítal se svým Spitfirem nad rodnou Lomnici a při nízkém průletu zavadil křídlem o jeden z domů a zahynul. Bylo mu 29 let.

V lomnickém zámku proběhla dopoledne vernisáž zajímavé výstavy o Františku Truhlářovi „Muž tří tváří“ s množstvím autentických předmětů a dokumentů, které zde budou k vidění ještě cca měsíc. Před zámkem si mohli návštěvníci prohlédnout maketu stíhacího letounu Spitfire v autentické velikosti a své prezentace zde měl Czech Spitfire Club a náš spolek. Naši malou expozici doplňoval radiovůz Bedford QLR, což je žhavá novinka našich sbírek a brzy ho na našem webu představíme.

Ve 14 hodin proběhl pietní akt u památníku plk. Františka Truhláře, který zajišťovala Armáda ČR. Nechyběl ani přelet Gripenů. Krásný vlastenecký projev zde měl mimo jiné plk. Eduard Stehlík, který poté od 16 hodin vedl přednášku v lomnickém divadle. Po pietním aktu následovalo slavnostní odhalení pamětní desky plk. Truhlářovi na budově místní sokolovny, nedaleko místa kde pilot tragicky zahynul. Další program pak pokračoval až do pozdního odpoledne.

Na dnešní poměry velká účast návštěvníků pietního aktu, odhalení pamětní desky i návštěvnost prvního dne výstavy ukazuje, že si lomničtí svého hrdiny opravdu váží.  A to je dobře.

Foto: Filip Procházka, Dušan Klavík