Výstava Život gen. Františka Moravce v Ml. Boleslavi

14 Úno Výstava Život gen. Františka Moravce v Ml. Boleslavi

Ve čtvrtek 13.2.2020 jsme se v Mladé Boleslavi zúčastnili vernisáže výstavy Život gen. Františka Moravce, kterou vytvořil KVH8280 pod záštitou 601. skupiny speciálních sil Generála Moravce. Výstava, která již prošla několik měst, mapuje život brig. gen. Františka Moravce, legionáře z první světové války, čs. důstojníka a zpravodajce, přednosty 2. oddělení Hlavního štábu při exilovém MNO v Londýně za druhé světové války (vojenské zpravodajství), kde započal osud mnoha parašutistů shozených do protektorátu, včetně operace Anthropoid, jejímž měl být gen. Moravec iniciátorem, účastníka protikomunistického exilového odboje po komunistickém puči.

Slavnostní vernisáže se zúčastnila také čestná stráž ČsOL jednoty Ml. Boleslav a náš spolek, který zde předvedl malou výstavku materiálu, vztahujícím se k výsadkům, včetně komentované ukázky činnosti parašutisty bezprostředně po seskoku. Děkujeme Tomáši Mišlanovi za pozvání.

Výstava v Mladé Boleslavi, městě kde gen. Moravec po válce sloužil jako zatímní velitel 14. divize až do jeho odvolání a následném odchodu do exilu, potrvá do 12. března 2020.

některé foto Zdeněk Kolín pro mb-net.cz

Tags: