Náš rok 2015

05 Úno Náš rok 2015

S drobným odstupem si připomeňme, jaký byl pro náš klub rok 2015. Málo toho rozhodně nebylo.

20150110 AntimonyHned v lednu nás jako každý rok neminuly dvě tradiční akce. V sobotu 10. ledna jsme se opět potkali v Rovensku pod Troskami, abychom si připomněli paraskupinu Antimony a statečné obyvatele městečka, kterému bylo vyhrožováno likvidací v lidickém stylu. Sobotní odpoledne jsme pak využili ke klubové schůzi a naplánování činnosti roku 2015.

.

.

20150117 BariumHned další týden jsme se opět vydali do Žamberku, kde si pokaždé druhý třetí lednový víkend připomínáme dopadení paravýsadku Barium, vloni setkání vyšlo na 17. ledna. V Žamberku se obvykle scházíme v hojném počtu jako Benešovi muži s přáteli z Brna či Budějovic, abychom sladili společnou činnost.

.

.

20150222 foceníProtože jsme se rozhodli úplně změnit naše webové stránky, v únoru jsme v Bělé pod Bezdězem nafotili obrovské množství snímků, které se pro tvorbu webu využily. Díky celodennímu převlékání z uniformy do uniformy vznikl jedinečný fotografický průřez naší činností, který teď zdobí zejména hlavičku našeho klubového webu.

.

.

20150327 LipťákKonec března 1945 popisuje ve svých pamětech generál Sacher, příslušník 1. čs. armádního sboru v SSSR, jako „krvavé Velikonoce“. Několik našich členů se účastnilo living-history a rekonstrukce bojů o kótu Nicovo a osvobozování Liptovského Mikuláše 26. – 28. března.

.

.

.

20150418 kopidlno18. dubna jsme se ve stejnokrojích Československé samostatné obrněné brigády zúčastnili pietního aktu v Kopidlně v rámci oslav ukončení 2. světové války. Na místě bylo několik klubů vojenské historie zabývající se různými spojeneckými armádami. V areálu Auto klubu pak byla k vidění historická technika a odpoledne proběhly i bojové ukázky. Těch jsme se však již nezúčastnili a odjeli do Bakova zapracovat na rozdělaných projektech.

.

.

20150503 KasejoviceVelkou akcí jak našeho klubu, tak celého sdružení Benešovi muži, byly oslavy konce 2. světové války v Kasejovicích o víkendu 2. a 3. května. Na místech, kde se po válce nacházely spojenecké jednotky, jsme si připomněli především Československou samostatnou obrněnou brigádu a její vojáky.

.

.

20150508 pecháčekI díky řadě předmětů ze sbírek členů našeho klubu mohla mezi 8. a 15. květnem vzniknout v Dolní Dobrouči výstava, která mapovala osudy tamního rodáka a příslušníka Československé obrněné brigády Ludvíka Pecháčka.

.

.

.

20150509 ArrasZačátkem května jsme se ale vydali na naší největší zahraniční pouť a u příležitosti 70. výročí konce 2. světové války jsme navštívili severofrancouzský přístav Dunkerque, který osvobodili příslušníci naší obrněné brigády. Účastnili jsme se rovněž oslav 100. výročí bojů naší slavné předlohy – legendární roty Nazdar u Arrasu, v historických uniformách jsme navštívili městečko Neuville St.Vaast, československý válečný hřbitov La Targette i pomník Marokánské divize na vrcholu kóty 143, kterou rota Nazdar 9. května 1915 dobila.

.

20150508 Cestou vítězstvíNěkteří naši členové se podíleli na akci Cesta vítězství, která připomněla cestu příslušníků 1. čs. armádního sboru ze Slovenska až do Prahy v květnu 1945. Kolona historických vozidel projela od slovenských hranic Moravou a Vysočinou, aby příslušníci spolku 4. prapor úderný, který tvoří členové klubů vojenské historie z Čech a ze Slovenska, mohli 8. května defilovat z Václavského náměstí na Staroměstské a připomenout tak dnes poněkud opomíjené vojáky z východu.

.

MB_Kněžmost_legie_2015-5Říkají vám něco jména Bělobor Bernard, Josef Effenberger, František Jiránek, Josef Houska? Jsou to rodáci z Mladoboleslavska, příslušníci francouzské Cizinecké legie a její slavné roty „Nazdar“, kteří z velké části padli před 100 lety v rámci ofenzívy u Arrasu dne 9. května 1915. Jejich památku jsme si připomenuli 17. kvěna v Mladé Boleslavi a Kněžmostě, spolu s členy mladoboleslavské jednoty Československé obce legionářské.

.

.

20150523 LešanyTak trochu odpočinkovými a tmelícími akcemi obvykle bývají otvíračky Vojenského technického muzea v Lešanech. Ani letos tomu nebylo jinak. A tak 23. května jsme jako obvykle postavili malý dobový tábor a spolu s VHÚ si připomněli boje našich vojáku u Arrasu, mobilizaci v roce 1938 i povstání a osvobození.

.

.

20150616 se lvemJednou z našich nejvýznamnějších tuzemských akcí roku 2015 byla bezpochyby připomínka návratu Čs. obrněné brigády z bojišť u severofrancouzského Dunkerque do vlasti. Akce „Se lvem na blatníku“ proběhla v sobotu 16. června u Národního památníku na Vítkově a stala se součástí Pražské muzejní noci. Připravenou jsme měli expozici s velkým množstvím dobových materiálů, historické techniky a dokonce dvěma funkčními kanony, u kterých jsme demonstrovali výcvik a střelbu. Spanilá jízda historických vozidel projela Prahou a navštívila Vypich, kde byla brigáda dislokována na konci května 1945 před svou triumfální přehlídkou v Praze. Navštívil nás i náš přítel a válečný veterán Charles Strasser, kterému se akce velmi líbila.

.

20150618 battlefieldČeskoslovenská obec legionářská už tradičně pořádá akce a soutěže pro základní školy. Battlefield připomíná hrdiny našeho druhoválečného odboje, zejména parašutisty a domácí odbojáře a prověřuje jak fyzickou zdatnost, tak důvtip a historické znalosti žáků základních škol a víceletých gymnázií. Pravidelně se účastníme jako spolupracující klub a zajišťujeme výstavku dobových zbraní a materiálů a vědomostní kvíz. Finále letos proběhlo opět v den výročí boje parašutistů v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici 18. června.

.

20150620 SeniceMísto kam se rádi vracíme je bezpochyby Senice, vesnička nedaleko Poděbrad, v jejímž katastru seskočil jeden z nejúspěšnějších zpravodajských výsadků vůbec – Silver A. K pietnímu aktu a příjemnému posezení s přáteli jsme se sešli 20. června.

.

.

.

20150702 debř2. července jsme v Debři účastnili akce bratrů z mladoboleslavské jednoty ČsOL u příležitosti obnovení pamětní desky, která upomíná na uložení pamětní schránky s prstí od Zborova v roce 1933. Pamětní deska přečkala oba totalitní režimy, ale v roce 2012 byla neznámými vandaly zcizena. Novou pamětní desku pořídila ČsOL spolu se Sokolem za spolupráce Středočeského kraje.

.

.

20150822 CPOCvičení Civilní protiletecké obrany či spojovací výcvik jsme nacvičili a předvedli v Lichkově. V rámci nabitého víkendu v Kralické pevnostní oblasti jsme ani letos nevynechali naší originální akci ve Vojenském muzeu Lichkov 22. srpna.

.

.

.

20150906 den kletiště letňanyNa letišti Letňany proběhl letecký den 6. září a Rota Nazdar nemohla chybět se svým protitankovým kanonem a prvorepublikovými příslušníky Hraničářského praporu.

.

.

.

20150926arrasPřipomínka a rekonstrukce bojů u Arrasu byly letos naplánovány na 26. září na vojenské cvičiště pevnosti Josefov. Spolu s kolegy z ČsOL jsme utvořili reprezentativní jednotku příslušníků slavné roty Nazdar a divákům přiblížili taktiku i hrůzu událostí bojů v západní Evropě v roce 1915.

.

.

20150927 expoV roce 2015 jsme se po dlouhé době neúčastnili zahraničního výcviku dělostřelců, který pravidelně pořádají naši angličtí přátelé z klubu The Garrison. Britové tentokrát přijeli k nám do České republiky, aby se zúčastnili akce EXPO Militaria, setkání historických dělostřelců v Josefově i prohlídky pohraničních pevností a Prahy. K dispozici byla naše šestiliberka, ale také množství historických kanonů ze starších období. The Garrison jsme měli čest hostit prodloužený víkend od 24. do 28. září.

.

20151004 HraničářiPrvorepublikovou atmosféru služby v pohraničních pevnostech bylo možné nasát v neděli 4. října v pěchotním srubu N-S 82 Březinka, kde jsme se podíleli na úspěšné akce Hraničáři „kluci pro každou lotrovinu“. Návštěvníci měli možnost vidět pěchotní srub v akci, jak při výcviku jeho osádky, tak v humorných situacích, do kterých se mohli dostávat vojáci sloužící v objektech pohraničního opevnění.

.

.

20151027_celakoviceSté výročí bojů u Arrasu si připomněli i 27. října v Čelákovicích, kde byla odhalena pamětní deska Václavu Zárubovi, který v řadách roty Nazdar 9. května 1915 u Arrasu padl. Spolu s mladoboleslavskými legionáři jsme u odhalení stáli čestnou stráž.

.

.

.

20151030 SNPPo několikaleté přestávce jsme se 30. října zúčastnili branného závodu Cestou hrdinů SNP z Donoval do Moštěnice přes Kozí Chrbát. V krásném prostředí Nízkých Tater jsme navázali na svůj úspěch a stejně jako při prvním ročníku soutěž vyhráli.

.

.

.

20151117 václavkaČlenové klubu pořádají i besedy na školách. David Václavík se rád vrací na 7. základní školu v Mladé Boleslavi, kde žákům přibližuje naši prvorepublikovou armádu, její výzbroj a vystroj i historický kontext událostí mobilizace a Mnichova.

.

.

.

20151121 liškaV minulém roce uplynulo 120 let od narození armádního generála Aloise Lišky a stejně jako každý rok jsme si ho připomněli 21. listopadu u jeho rodného domku v Záborčí u Malé Skály. U příležitosti tak významného jubilea, byla akce větší než obvykle a krom pietního aktu jsme měli možnost prezentovat řadu generálových osobních věcí, které se nacházejí ve sbírkách členů našeho klubu nebo u generálovi rodiny.

.

.

20151212 mandomlýnV prosinci je čas bilancovat a loučit se s proběhlou sezonou a tak jsme se 11-13.12. spolu s ostatními Benešovými muži sešli u Sázavy na mlýně v Choceradech, opekli selátko, popili a navštívili Sázavský klášter i nedaleký Komorní hrádek s expozicí o čs. legiích.

.

.

.

20151221 suchdolTěsně před Vánoci 21. prosince vzpomíná pražská městská část Suchdol na svého čestného občana generála Rudolfa Pernického, velitele paravýsadku Tungsten. U jeho pomníku jsme ani my nemohli chybět s praporem.

.

.

.

20151231 josefovPoslední den roku 2015 jsme se s šestiliberkou zúčastnili silvestrovských střeleb na Ravelinu no. XIV v pevnosti Josefov. Využili jsme to k setkání s podobně postiženými kolegy napříč historickým spektrem i k údržbě a zazimování našeho kanonu.