Anthropoid Nehvizdy – report

20 Pro Anthropoid Nehvizdy – report

Anthropoid_Nehvizdy_2016V sobotu 17. prosince 2016 (tedy s 12 denním předstihem) se v Nehvizdech konala vzpomínková akce k 75. výročí seskoku parašutistů Jana Kubiše a Josefa Gabčíka, příslušníků skupiny Anthropoid, která měla za úkol zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. což se jim také úspěšně podařilo.
Tradiční oslava začala mší v nehvizdském kostelíku, odtud se průvod přesunul k nedalekému památníku před obecním úřadem a nakonec na fotbalové hřiště, kde proběhl symbolický seskok současných příslušníků Armády ČR. My jsme se pak ještě přesunuli k pomníčku seskoku, který je kousek za obcí u dálnice, kde jsme na počest parašutistů zazpívali hymnu a vydali se zpět domů. V místní sokolovně byla ještě k vidění výstava „Někomu život, někomu smrt“ a návštěvníci si mohli vyslechnout přednášky historiků.

Na seskoková místa se znovu chystáme v opravdový den výročí, tedy v noci z 28. na 29. prosince a připomeneme si všech 7 parašutistů, kteří tu noc seskočili, na všech třech místech.