Bioscop, Bivouac a Steel, 75. let od výsadků

28 Dub Bioscop, Bivouac a Steel, 75. let od výsadků

V noci nad ránem 28. dubna 1942 se nad protektorátem znovu ozvalo burácení motorů britského bombardéru. Handley-Page Halifax Mk.II/srs.1a sériového čísla L9613 s kódy NF-V patřící ke 138. peruti zvláštního určení pilotuje Leo Anderle, který naprosto přesně identifikuje doskokovou plochu u obce Požáry nedaleko Křivoklátu.
K zemi se snáší sabotážní skupina BIOSCOP ve složení rtn. Bohuslav Kouba, čet. asp. Josef Bublík a čet. Jan Hrubý, sabotážní skupina BIVOUAC ve složení rtn. František Pospíšil, rtn. Jindřich Čoupek a des. asp. Libor Zapletal. Poslední skupinu STEEL tvoří teprve devatenáctiletý svob. Oldřich Dvořák s důležitým radiomateriálem.
Přistání proběhlo bez problému, materiál byl zanechán na místě pro pozdější vyzvednutí. Shodou nešťastných náhod a nedostatku zkušeností se ukrytí materiálu stalo kamenem úrazu, kvůli kterému ani jedna ze skupin nemohla splnit stanovený úkol.

Kouba_BioscopRotný Bohuslav Kouba, BIOSCOP, (7. července 1911, – 3. května 1942)

Zatčen gestapem 30. dubna při pokusu vyzvednout operační materiál skupiny. Požil jed a zemřel na následky otravy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bublik_BioscopČetař aspirant Josef Bublík, BIOSCOP, (12. února 1920, v – 18. června 1942)
S Janem Hrubým hledali svůj kontakt v Uherském Hradišti, po neúspěchu se vrátil do Prahy, kde se skrýval spolu s ostatním v kostele sv. Cyrila a Metod
ěje. Zemřel vlastní rukou při obraně krypty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HrubyČetař Jan Hrubý, BIOSCOP (4. března 1915 – 18. června 1942)

Spolu s Bublíkem hledal záchytné adresy na Moravě. Po přesunu do Prahy se podřídil Adolfu Opálkovi a skrýval se nejdříve v bytech odbojářů, po atentátu v kostele sv. Cyrila a Metoděje. I on padl vlastní rukou při obraně krypty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pospisil_BivouacRotný František Pospíšil, BIVOUAC, (23. listopadu 1919 – 28. října 1944 ).

Skupina se přesunula do Brna, kde se ukrývala u Čoupkových příbuzných. Poté, co byl Pospíšil 2. května 1942 postřelen policií při pronásledování, ukrýval se na Táborsku. Odtud se pokusil o ilegální přechod do Švýcarska. Po neúspěchu se v prosinci 1942 vrátil do Brna a ukrýval se u svých příbuzných. 10. února 1943 se zde setkal s konfidenty gestapa Karlem Čurdou a Jaroslavem Nachtmannem, kterými byl vylákán do Prahy a 12. února 1943 zatčen. Ve vazbě odmítl nabídku ke spolupráci a byl proto převezen nejdříve do pankrácké věznice a poté koncem roku 1943 do Terezína. Pod jménem Petr Švec zde byl držen až do 28. října 1944, kdy byl bez soudu zastřelen.

 

 

 

 

 

 

oupek_BivouacJindřich Čoupek, BIVOUAC (2. únor 1918 – 22. září 1942)

Po seskoku se s celou skupinou přesunul k příbuzným do Brna. Zde byl 3. května 1942 zatčen gestapem. Vězněn byl v na bývalé právnické fakultě v Brně, poté v Kounicových kolejích a nakonec v Mauthausenu, kde byl 22. září 1942 bez soudu popraven oběšením.

 

 

 

 

 

 

Zapletal_BivouacLibor Zapletal, BIVOUAC (14. listopad 1920 – 27. září 1944)

Spolu se skupinou se přesunul na Moravu, ale již 2. května byl zatčen po udání Jana Chvátala. Po válce se tradovalo, na základě výpovědi kriminálního asistenta brněnského gestapa Rudolfa Königa, že klíčovou informaci o úkrytu Jindřicha Čoupka nedobrovolně poskytl právě Libor Zapletal. Na základě nových dokumentů bylo zjištěno, že gestapo o přítomnosti všech tří parašutistů vědělo již od jejich příjezdu do Přerova.
Naoko přijal nabídku ke spolupráci. Byl po šesti dnech propuštěn a měl odjet k rodičům do Podivína. Gestapák König mu pohrozil, že v případě, že je obelstí, bude postižena rodina. Dne 8. května 1942 se Zapletal v noci objevil v Podivíně. Vysvětlil situaci, otec prohlásil, že i za cenu likvidace rodiny skutečná spolupráce nepřipadá v úvahu. Gestapo pak poslalo Libora Zapletala vyzvídat do rodin parašutistů Jana Zemka a Jana Bublíka, ale Zapletal neplnil svůj úkol podle představ gestapa. Od poloviny května se začal skrývat; nejprve v Prusinovicích a po atentátu na Heydricha v lesích u Rusavy. 1. srpna 1942 se společně s dalšíma dvěma uprchlíky pokusil, pod falešným jménem, o přechod do Švýcarska, ale na hranicích byl zatčen.

Odpykal si čtyři týdny za nedovolené překročení protektorátních hranic. Poté byl převezen zpět do Protektorátu; nejprve v září 1942 do Prahy a v únoru 1943 do Brna. Zde byl poznán jedním z příslušníků gestapa a uvězněn v Kounicových kolejích. 1. října 1943 byl převezen do Mauthausenu. V 10 hodin dopoledne 27. září 1944 byl bez soudu oběšen.

 

Bivouac_Bioscop_Steel_Jar_Suster_predodletem

Málo známá fotografie výsadků BIOSCOP, BIVOUAC a STEEL s jejich leteckým dispečerem škpt. Jaroslavem Šusterem.

I tyto hrdiny si připomeneme 17-18. června v Praze na Karlovo náměstí na akci ANTHROPOID – Muži odplaty

Muzi_Odplaty_plakat