Cesta domů – report z jízdy po Západních Čechách

22 Kvě Cesta domů – report z jízdy po Západních Čechách

V rámci projektu „Muži od Dunkerque – Cesta domů“ jsme se mezi 3. a 7. květnem 2018 vydali do Západních Čech, abychom symbolickou jízdou připomněli vojáky Československé samostatné obrněné brigády, kteří se v květnu 1945 navrátili do vlasti. Nejprve to byli příslušníci tzv. Kombinovaného oddílu, kteří překročili čs. státní hranici u Chebu dne 1.5.1945 a o necelé tři týdny později dorazily v několika sledech hlavní síly brigády.
Naše malá kolona se zformovala v Praze ve čtvrtek 3.května odpoledne, nicméně kvůli závadě jednoho z nákladních automobilů nabrala při průjezdu Prahou slušné zpoždění, které jsme kompenzovali jízdou až přes půlnoc, kdy jsme dorazili před Plzeň a utábořili se. Hned ráno jsme vyrazili směr Rozvadov, kde jsme oficiálně a symbolicky zahájili naši „Cestu domů“. Bohužel za Rozvadovem došlo k neopravitelné závadě ložiska na jednom z Bedfordů a od té doby musel být tažen, což nám trochu komplikovalo cestu. U 70 let starých aut jsou při častém používání závady běžné, nicméně tak jako vojáci tenkrát, i my jsme si nakonec se vším dokázali poradit. V pátek večer jsme dorazili do kempu v Plánici, kde jsme se připojili k akci „4 obrněné Prácheňsko“, pořádané Milanem Veselým. Ráno jsme však ještě vyrazili do Klatov, kde jsme na žádost města udělali menší prezentaci u kulturního domu k probíhající výstavě k výročí osvobození. Zde jsme mimo jiné vystřelili salvu z našeho protitankového 6 liberního kanonu. Poté po obědě v místních kasárnách, jsme se již připojili k jízdě „4. obrněné“ a jejímu programu, kterou jsme dostihli v Myslívu. http://www.obecmysliv.cz/cs/diky-ameriko-2018 Zde u pomníku jsme vzdali čest všem lidem, kteří bojovali za svobodu naší vlasti a po opětovně vřelém přijetí paní starostky, shlédli výstavu s fotografiemi místního čestného občana plk. v.v. Františka Wawrečky, který zde byl s brigádou dislokován a nakonec se sem i přiženil.

Po Myslívu jsme již zamířili na ubytování do kempu v Kladrubcích. V neděli ráno jsme v nedalekých Kasejovicích, opět uctili památku nejen americké armádě, která obec osvobodila, ale také Čs. samostatné obrněné brigádě jejíž jednotky zde byly po návratu do vlasti dislokovány. Zde se naše cesty se 4. obrněnou „Prácheňsko“ rozdělily a my jsme v sousedních Lnářích položili květiny k pomníku na paměť 3. roty Tankového praporu 2 Čs. samostatné obrněné brigády, která sem dorazila 23.5.1945. Odtud pak naše vozidla směřovala do obce Žinkovy, kde jsme opět vzdali holt nejprve padlým v 1. světové válce, poté gemjr. Ing. Emanuelu Šrámkovi u jeho vily a naposled u pomníku americké armádě na místním zámku.  Genmjr. Emanuelu Šrámkovi věnujeme v budoucnu na těchto stránkách samostatný článek, neboť jeho osobnost jistě stojí za připomínku. Jízdu jsme zakončili v Praze, někteří ještě pokračovali dále ku svým domovům. Ačkoli podobné jízdy jsou finančně i fyzicky poměrně náročné a hektické, věříme, že možná v jiné formě, ji někdy v budoucnu opět zopakujeme.

Projekt „Muži od Dunkerque“ stále trvá a můžete ho sledovat na FB profilu https://www.facebook.com/Dunkerque1944