Oslavy 100. let založení republiky – Praha Letná 26.-28.10.2018

15 Říj Oslavy 100. let založení republiky – Praha Letná 26.-28.10.2018

V rámci oslav 100. výročí založení republiky se chystá v praze velkolepý program. Součástí prezentace Armády ČR a složek IZS bude kromě Přehlídky 2018 na Evropské třídě také třídenní průřezová statická ukázka techniky ozbrojených sil a bezpečnostních sborů od roku 1918 do současnosti. Na Letné tak bude k vidění více než 150 kusů současné, historické a speciálních techniky.

Na akci bude jako jediný klub vojenské historie zastoupen i náš spolek. Budeme zde presentovat kombinovaný tábor čs. armády z období první republiky a čs. armády ve Velké Británii 1940-45. K vidění bude u nás kromě stejnokrojů i výstroj, výzbroj a technika včetně našich děl. V celodenním programu bychom se měli živě prezentovat i v ukázkách výcviku a mělo by dojít i na presentaci operačního materiálu výsadků do Protektorátu.

Součástí prezentace techniky je pro návštěvníky připravena také tzv. klidová zóna, která nabídne prezentační a náborové stánky všech zúčastněných složek, krátké dynamické ukázky spolupráce složek IZS, představí ale také například výstavu fotografií z působení českých vojáků v zahraničních operacích „Ten druhý život“, výstavy k 25. letům Městské policie, 160. letů Zdravotnické záchranné služby a 25. letů Policie ČR, prezentaci ASC Dukla včetně rozhovorů s medailisty armádního sportu nebo prezentaci státních podniků MO. Na velkoplošných obrazovkách bude možno vidět náborové klipy AČR a složek IZS, historické filmy tematicky zaměřené na působení armády na území hl. města Prahy, záznamy přehlídek ozbrojených sil v historii, nebo krátké filmy zachycující spolupráci složek IZS během povodní v Praze.

Jedním z vrcholů oslav 100. výročí vzniku samostatného československého státu bude slavnostní vojenská přehlídka, která se uskuteční v neděli 28. října na Evropské třídě. Přehlídky se zúčastní více než 2000 osob s 200 kusy techniky. Stejně jako v roce 2008 se v pochodovém proudu představí více než 1700 vojáků Armády České republiky, ale i téměř 300 příslušníků dalších složek Integrovaného záchranného systému, např. hasiči, policisté a záchranáři, či příslušníci Celní správy se speciální technikou. Novinkou bude účast čestných stráží Slovenska, Francie, Spojených států, Velké Británie a Itálie. Do přehlídky bude tentokrát zapojena také aktivní záloha, počítá se i s účastí válečných veteránů.

Na čestném dvoře Národního památníku na Vítkově se uskuteční pietní akt u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu.

Více na http://prehlidka2018.army.cz/

Československá obec legionářská má připraven na nedalekém nádraží v Dejvicích Legiovlak.

Vstup na celé oslavy je zdarma a bude určitě na co koukat.