Humber 4×4 F.W.D.

22 Zář Humber 4×4 F.W.D.

Našemu kamarádovi a členovi spolku ze Slovenska, se podařilo v Holandsku sehnat krásný Humber 4×4 F.W.D. Tento vojenský speciál britské výroby používala v několika kusech  i Československá armáda ve Velké Británii.
14.6.2012 dorazil do dílen k renovaci. Jeho stav nebyl nijak oslnivý a navíc byl úplně rozebraný, pozitivem však bylo, že byl téměř kompletní. K vozu byla hromada dílů a kompletní podvozek na další vůz, takže bylo z čeho stavět. Brzo z něho bude takový krasavec v barvách Československé samostatné obrněné brigády jako na dobové fotografii z května 1945.
Dle čísla podvozku 8452516 se podařilo zjistit, že tento vůz pochází z kontraktu č. S239 z roku 1942 na 1700ks, a bylo mu přiděleno vojenské M číslo M4595516.
Druhý náhradní podvozek, který byl součástí koupě, má č. 8651270 a pochází z kontraktu S1722 na 1750 ks a je druhého vzoru z úplného konce války.


Předrenovační stav vozu u původního majitele v Holandsku před rozebráním.


Humber od dělostřeleckého pluku Československé samostatné obrněné brigády při přehlídce v Praze dne 30.května 1945.

RENOVACE:
Šasí a motor
V létě 2012 zakoupený vrak Humberu se po transportu a dočasném pobytu na dvoře firmy Simeon dočkal relativně rychlého stádia renovace.
Projekt se rozdělil na dvě části – chassis s nápravami, převodovkami, brzdami, řízením a motorem renovuje tým Mariána Simeona v Novém Mestě nad Váhom. Protože se doteď věnovali především renovacím americké techniky, pochvalují si chlapci jednoduchost a logičnost britské techniky :-).

     

video ze zkoušky startu motoru je ZDE.
Karoserie
Výstavba a renovace karosérie byla svěřena do zkušených rukou Jaroslava „Ježka“ Diviše v Brně. Karoserie je tvořená dřevěnými profily potaženými plechem. Původní výdřeva byla shnilá, vrak automobilu stál příliš dlouho pod širým nebem, ale ne zase tolik, aby neposloužila jako dobrý vzor pro výrobu nové karoserie.

   

Oba dva týmy koordinovali spolupráci s cílem sestavit oba celky  na jaře roku 2013, aby se vozidlo mohlo zúčastnit důležitých plánovaných akcí.

   

Mezitím se podařilo získat stejný Humber v Anglii, který je navíc pojízdný a kompletní  a v dobrém stavu. Poslouží jako vzor pro výrobu některých dílů, které chybí na projektu, např. zadní sedadla. Poté bude nejspíše prodán dále.